Så här väljer du de bästa kaffebönorna

Även den dyraste kaffemaskinen kan göra dåligt kaffe. De kaffebönor du använder har nämligen stor betydelse för hur kaffet kommer att smaka. Därför kan det löna sig att välja kaffebönor med omsorg. Men vilka är de bästa kaffebönorna och hur navigerar man i det stora sortimentet? Det får du svar på här, där vi har sammanställt en guide till vad du ska tänka på när du köper bönor till kontorets kaffemaskin.

Hur väljer du de bästa kaffebönorna?

Ursprung, rostning, bryggningsmetod, pris, färskhet och förpackning. Det är sex saker som är viktiga att tänka på när du ska välja kaffe. De ger dig nämligen bra förutsättningar för att välja de bästa kaffebönorna till kontorets kaffemaskin.

Ursprung

Bönornas ursprung har stor betydelse för hur kaffet kommer att smaka. Det är nämligen stor skillnad på hur kaffet odlas, skördas och rostas runtom i världen. Lokala förhållanden som jordmån och klimat sätter också sin prägel på hur kaffet smakar. Nedan ger vi dig en kort introduktion till de smaker som kännetecknar kaffet från de sju största producenterna i världen.

Det finns alltså inget entydigt svar på varifrån de bästa kaffebönorna kommer, men när man får en god kopp kaffe kan det mycket väl löna sig att undersöka vilken böna det är bryggt på. Är det Robusta eller Arabica? Kommer den från Syd- eller Centralamerika, Afrika eller Asien?

Observera dessutom att de färdigblandade påsarna med kaffe ofta innehåller en blandning av kaffebönor från olika platser i världen.

Rostning

När bönorna skördats ska de rostas, men rostningen görs på olika sätt beroende på platsen och det har en stor betydelse för hur kaffet sedan smakar. Man skiljer ofta mellan ljus-, mellan- och mörkrostade bönor och nedanför kan du läsa om de olika rostningarna:

Ljus

Ljusrostade kaffebönor har vanligtvis en torr, ljusbrun yta. De är syrliga och har en fruktig doft. De ljusrostade bönorna har också en hög koffeinhalt. Ska kaffet på kontoret ge extra energi på morgonen eller när flitens lampa lyser sent, då är den ljusrostade varianten förmodligen de bästa kaffebönorna till kontoret.

Ljus

Mörkrostade kaffebönor rostas tills de når en temperatur på 220-240°C. Denna rostning ger bönorna en mörkbrun, oljig yta och en kraftig smak och arom. De mörkrostade kaffebönorna innehåller minst syra och har en lägre koffeinhalt än de två andra varianterna.

Mellan

Mellanrostade kaffebönor har en mörkare och fylligare smak än den ljusrostade varianten. I gengäld innehåller den här typen av bönor lite mindre koffein än den ljusa. Observera också att de mellanrostade bönorna har en lite mörkare yta än de ljusrostade.

Gröna kaffebönor

De bästa kaffebönorna är de som rostats precis efter din egen smak. Och det har du alla möjligheter till med gröna kaffebönor. Gröna kaffebönor är desamma som de bönor du köper i påsar, de har bara inte rostats. Vill du själv kunna styra över rostningen finns det alltså alla möjligheter att styra processen. Och det är faktiskt ganska enkelt att rosta kaffebönor. Du kan göra det både i en stekpanna och med en ”drum”-rost.

Bryggningsmetod

De bästa kaffebönorna passar också den bryggningsmetod du använder. På de flesta kaféer använder man idag ljusrostade single origin-bönor som espressobönor. De ljusrostade kaffebönorna ger nämligen espresson exakt rätt smak, medan en mörkare rostning istället kan resultera i en för bitter eller söt espresso. På samma sätt kan man med fördel undvika kaffeblandningar och istället satsa på påsar med hela bönor från samma plats i världen. Observera att du med stor sannolikhet går förgäves om du ger dig ut för att köpa espressobönor.

Espressobönor är nämligen bara en beteckning på de bönor som passar för espresso, men denna populära kaffeshot bryggs faktiskt på helt vanliga bönor. Gör du bryggkaffe eller pressokaffe spelar det nästan ingen roll vilka kaffebönor du använder. Här kan du gärna experimentera med olika blandningar och rostningar i jakten på de bästa kaffebönorna - enligt din smak. Köper du malet kaffe ska du istället försäkra dig om att malningen är rätt.

Pris

Det råder inga tvivel om att det finns ett samband mellan pris och kvalitet, men billiga kaffebönor kan även vara bra - och de finns i många olika varianter. Om kaffebudgeten är begränsad kan du börja med att prova de billigare kaffebönorna. Det finns massor av olika blandningar, så det borde finnas några som faller dig och resten av kontoret i smaken. Om du vill investera i en extra god kopp kaffe kan det löna sig att byta ut de billiga kaffebönorna mot en lite dyrare sort.

Färskhet och hållbarhet

Kaffebönor börjar redan förlora sin smak 14 dagar efter rostningen. För en smakrik upplevelse är det därför av största vikt att använda nyrostade bönor. Och med tanke på tiden för transport och lagring innan bönorna kommer till den plats där de ska bryggas, så måste kaffebönorna användas relativt snabbt för att ge den bästa smakupplevelsen.

Kaffebönor, precis som teblad, blir dock sällan dåliga så länge de förvaras på rätt sätt. Det innebär att de helst ska förvaras i lufttäta, mörka och inte för varma eller fuktiga miljöer. Bäst före-datum och rostningsdatum bör framgå på kaffebönornas förpackning. Hela kaffebönor har en längre hållbarhetstid än malet kaffe och om kaffebönorna förvaras på rätt sätt både före och efter förpackningen öppnats kan de hålla sig länge, i obruten förpackning oftast upp till ett helt år.

Och just förvaringen och förpackningen är viktiga, eftersom de flesta företag har ett mindre kaffelager där kaffebönor lätt kan ligga ett tag innan de används.

På grund av att kaffet tappar smak relativt snabbt efter rostningen (och betydelsen av den miljö som bönorna förvaras i) spelar förpackningen en viktig roll i förhållande till kaffets smak och kvalitet.

Förpackning

Förpackningen har en stor betydelse för hur kaffebönorna smakar. Kaffebönorna bevarar som sagt bäst sina smak- och doftämnen när de inte är i kontakt med luft. Leta därför efter bönor som förpackats i en lufttät påse med envägsventil, det innebär nämligen att koldioxiden från bönorna kan komma ut men att syre inte kan komma in. Det bidrar till att säkerställa att bönorna inte blir avgasade och smaklösa efter rostningen.

För dig som vill bli en riktig kaffeexpert