Ingredienser
Skal
5 dl krossad kaka, ex. Ingefärskakor, Digestive, mm
3 msk smör, smält
Fyllning
800 g färskost
2 ½ dl socker
2 msk apelsinjuice
5 ägg
2 msk vetemjöl. siktad
1 msk rivet apelsinskal
Topping
4 dl apelsinjuice
1 ½ dl socker
2 msk maizena utrört i 2 msk apelsinjuice
Extra topping, ex:
Kanderat apelsinskal
Torkade apelsinskivor
Hyvlad choklad
Rostad mandel, hyvlad
Vit chokladgrädde
2 dl grädde
100 g vit choklad, grovhackad
Gör så här
Sätt ugnen på 150°C.
Blanda ihop kaksmulor med smör och tryck ut i en form (ca 25 cm) med löstagbara kanter. Grädda i ugn, ca 10 minuter, ta ut och låt svalna.
Vispa färskost mjuk, tillsätt socker, lite i taget och sen apelsinjuice.
Rör i 1 ägg i taget så de är ordentligt ivispade, avsluta med vetemjöl och apelsinskal.
Häll smeten i formen med pajskal.
Grädda i ugn, ca 50+ minuter, kolla konsistens så den är fast med ”daller”, stäng av ugn, öppna luckan och låt stå i ca 1 timme, detta förhindrar cheese cake att spricka.
Ta sen ut cheese cake ugn och låt svalna till rumstemperatur. Koka upp apelsinjuice och socker, red av med maizena, sila bort bubblor och låt svalna i minst 10 minuter innan man toppar cheese cake.
Låt stå kallt i ca 3 timmar innan den serveras, garnera med topping och servera med vit chokladgrädde.
Vit chokladgrädde
Koka upp grädde och ta av från värme, rör i choklad tills den smält.
Sila genom finmaskig sil och ställ kallt i minst 3 timmar.
Ta ut ur kyl och vispa upp chokladgrädde till önskad konsistens.