När kom kaffet till Sverige?

Kaffets historia i korthet

Från det östafrikanska jordbrukssamhället till en global miljardindustri och
världens största handelsvara – kaffet har en lång och intressant historia.
I den här artikeln kan du läsa en kortfattad berättelse om kaffets ursprung,
som börjar på 800-talet och slutar i de svenske hemmen.

800-talet:

Innan kaffet blev en varm och välsmakande dryck

Kaffet härstammar från Etiopien, och de första berättelserna går tillbaka ända till 800-talet. Herden Kaldi hade svårt att hålla ordning på sina getter, som blev helt euforiska efter att ha ätit bär från en kaffebuske. Senare började även etiopierna själva tugga på kaffebären för att uppnå samma effekt – men det skulle dröja flera hundra år innan man upptäckte att kaffebuskens bär kunde användas för att tillaga en varm och välsmakande dryck.

1400-tallet:

Torka, rosta och hälla över kokande vatten

I jakten på en bättre smakupplevelse kom man i mitten av 1400-talet på att man kunde torka och rosta kaffebönorna för att sedan hälla över kokande vatten. Resultatet blev en dryck som påminner om det vi idag kallar kaffe. Det var också på 1400-talet som kaffe för första gången bryggdes av andra folk än etiopierna. I Egypten, Jemen och andra delar av den arabiska halvön började man ta efter den etiopiska drycken.

1600-talet:

Från lokal dryck till global exportvara

I många år förblev kaffe en lokal dryck, som endast förekom i Östafrika och på den arabiska halvön. Det var mycket hemlighetsmakeri kring drycken, och kanske var det just därför det tog flera hundra år innan kaffeplantan började odlas och användas på andra ställen i världen. 1615 blev holländarna de första att smuggla ut kaffebönor från Jemen. Dessa tog de med sig till olika plantager i Sri Lanka och Indonesien, som på den tiden var holländska kolonier.

När holländarna hade brutit kaffemonopolet spred sig produktionen till Brasilien, Indien och Centralamerika – områden som idag är stora aktörer på den globala kaffemarknaden. Gemensamt för alla kaffeproducerande länder är att de ligger nära ekvatorn – i det geografiska område som idag kallas kaffebältet – där klimatet är lämpligt för att odla kaffeplantor.

När kom kaffet till Sverige?

Det tog mer än 40 år från det att holländarna smugglade ut kaffe från Jemen till dess att man kunde njuta av den första koppen kaffe i Sverige. Vi måste gå tillbaka till 1660-talet för att hitta de första nyheterna om kaffe i Sverige. 1669 skrev hovpoeten Anders Bording bland annat: ”Något nytt och besynnerligt har kommit till de nordiska länderna. Man kallar det koffi.” 1672 meddelade flera apotek att de hade kaffe på lager.

Men tillbaka till kaffets historia. På tidslinjen saknar vi nämligen en viktig händelse, som var avgörande för att vi idag kan njuta av kaffe över huvud taget: Industrialiseringen på 1700- och 1800-talet.

1800-talet:

Från överklass- till folkdryck

Det tog ett tag från det att kaffe började importeras till dess att det blev var mans dryck i Sverige. Fram till 1730-talet dracks kaffe endast av folk i de övre samhällsklasserna och var ett populärt inslag på präst- och herrgårdarnas tebjudningar. Så småningom spred sig drycken till andra samhällsklasser, men det var först i slutet av 1700-talet som kaffe blev något även bönderna hade råd med.

1900-talet:

Industrialisering av kaffeproduktionen

Industrialiseringen satte fart på kaffeproduktionen, som fullkomligt har exploderat från 1830-talet och fram till idag. För tvåhundra år sedan producerades 2,5 miljoner säckar kaffe om året, jämfört med dagens nästan 170 miljoner säckar, som exporteras från länderna i kaffebältet till kaffeälskare över hela världen. Det var också under den här perioden som kaffet på allvar blev en dryck för hela befolkningen.

2000-talet:

Blomstrande kaféliv och nya kaffesorter

Mycket har hänt sedan kaffet blev en ”folkdryck”. Nya bryggmetoder har utvecklats och utrustningen har förbättrats. Det började redan 1901, då italienaren Luigi Bezzera tillverkade den första espressomaskinen. En annan faktor var det blomstrande kafélivet, som innebar att man i de större städerna kunde smaka på nya kaffesorter i varenda gathörn. På 1990-talet kunde danskarna för första gången beställa en caffe latte, och det dröjde inte länge innan varje kaffeälskare med självaktning hade en egen espressomaskin och mjölkskummare. Sedan dess har det kommit en uppsjö av nya kaffesorter, och utvecklingen verkar inte mattas av.

2110-talet:

Hur ser det ut idag?

Vår kaffekonsumtion är ett tydligt bevis på att kaffe är en populär dryck och att Sverige är ett riktigt kaffeland. Vi njuter av kaffe var som helst, när som helst och på alla möjliga sätt. På morgonen, eftermiddagen, före läggdags. Hemma, på jobbet, på resan, på kaféer eller när vi besöker goda vänner. Vi njuter av alla möjliga kaffesorter, som kraftfull espresso, americano och cortado eller läckra mjölkvarianter som cappuccino och caffe latte.

För dig som vill bli en riktig kaffeexpert