I Sverige håller sig de flesta till caffe latte, cappuccino, espresso, americano eller någon av de andra klassikerna. Men på andra håll i världen finns det nya och annorlunda varianter som är värda att testa. Vi har samlat 10 kaffeupplevelser du inte får missa när du ska ut och resa.
Café de Olla betyder helt enkelt ”kaffe från lerkruka”. Drycken består av kaffe, socker och en smakrik kryddblandning som bland annat innehåller hela kanelstänger. Detta kaffe uppfanns under den mexikanska revolutionen, där det tillagades i stora lerkrukor och serverades till utmattade soldater som behövde något uppiggande. Än idag kan man njuta av Café de Olla på caféer, restauranger och hemma hos lokala invånare i Mexiko.
Kaffe kommer ursprungligen från Etiopien och här serveras det med smör eller salt i stället för mjölk. I dessa trakter är inte bara själva drycken en upplevelse, utan hela ritualen för hur Buna bryggs och serveras. Här är tillagning av kaffe en lång ceremoni som ofta utförs för att hedra inbjudna gäster.
De färska, gröna kaffebönorna rostas först i en panna och mals sedan för hand. Det malda kaffet läggs i en svart lerkanna, där det kokas. Därefter låter man det svalna, för att sedan hälla tillbaka det i lerkannan, där det värms upp igen. Slutligen avnjuts kaffet i små koppar – antingen med smör, salt eller örter. Hela ritualen tar över en timme.
Turkiskt kaffe har en helt unik smak. Det beror på att kaffet tillagas på ett speciellt sätt. Först kokar man upp kaffevattnet. Det görs över öppen eld i en cezve, som är en liten gjutjärns- eller kopparkanna. Sedan tillsätter man de finmalda kaffebönorna, som får koka med tills kaffet börjar skumma. Till skillnad från i Sverige tillsätter man socker under själva bryggningen – vilket bidrar till att ge kaffet en annorlunda smak. Svart turkiskt kaffe är starkt och serveras ofta efter en måltid tillsammans med traditionella turkiska sötsaker.
Detta vietnamesiska kaffe är sött, men samtidigt väldigt starkt. Kaffet tillagas genom att man först häller kondenserad mjölk i en kopp och sedan tillsätter varmt vatten genom ett kaffefilter med grovmalda, mörkrostade kaffebönor. Man kan dricka kaffet antingen kallt eller varmt. Den kalla versionen är vanligast – kanske för att det är uppfriskande med en kopp kall Cà phê đá i Vietnams varma klimat.
De flesta har någon gång fått kaffe serverat tillsammans med ost. Men finländarna tar kombinationen ett steg längre. Den finska specialiteten kaffeost innebär att osten antingen doppas i kaffet eller skärs i små bitar och serveras i koppen. Och det är inte vilken ost som helst, utan den lokala finska osten Leipäjuusto, som är gjord på ko-, get- och renmjölk. Om kombinationen av kaffe och ost inte tilltalar dig, kan du i stället välja kaffebröd, som påminner mer om den svenska traditionen, där kaffe avnjuts tillsammans med en kaka.
Mazagran kallas ofta ”världens första iskaffe”. Det är en kall, söt kaffedryck som härstammar från Algeriet, där den har bryggts och druckits ända sedan 1700-talet. Traditionell Mazagran består av is, svart kaffe, en skvätt citronsaft, en citronskiva och några teskedar socker. Men under årens lopp har det skapats många nya varianter. I dag är det en populär dryck bland annat i Portugal, där man tillsätter mynta, och i Österrike, där man tillsätter rom.
YuanYang är en dryck som kombinerar kaffe och te. Den härstammar från Hongkong och består traditionellt av 3 delar kaffe och 7 delar svart te blandat med sötad kondenserad mjölk. Den här typen av kaffe såldes ursprungligen i gatustånd – och det gör den än idag.
Frappé är ett uppfriskande iskaffe med kaffe, mjölk, socker och vatten. Det uppfanns av Dimitris Vakondios 1957 i Thessaloniki, Grekland. Dimitris hade kafferast, men kunde inte få tag på varmt vatten till kaffet. I stället fyllde han en shaker med snabbkaffe, kallt vatten och isbitar och skakade den som man gör med drinkar – så uppstod Frappé.
Idag finns det många varianter av Frappé på caféer runt om i världen, men om du vill smaka på originalet ska du åka till Grekland.
Se vårt recept på kaffe frappé
Du kanske redan har hört talas om detta kaffe – det är nämligen världens dyraste kaffe och görs på ett mycket speciellt sätt, vilket har skapat en hel del uppmärksamhet genom åren. Kopi Luwak bryggs på väldigt speciella bönor. Bönorna har nämligen varit på en resa genom matsmältningssystemet hos det kattliknande djuret palmmård. Djuren äter de färska kaffebönorna, som samlas upp igen när de kommer ut med avföringen. Den här tidskrävande processen sägs göra kaffet mjukare, fylligare och mindre beskt i smaken.
Café Cubano är en traditionell kubansk espresso, som har en söt men samtidigt intensiv smak. Hemligheten ligger i tillagningen. Kubanerna blandar nämligen kaffet med en avsevärd mängd rörsocker innan det bryggs. Den stolta kubanska kaffetraditionen har bland annat inspirerat till Nespressos Cubanía-kapsel.