- Hur funkar mellanrost, mörkrost och espresso med mjölk eller dryck från havre, soja, mandel, ärta och kokos?
60 procent, föredrar sitt kaffe med mjölk. I dag betyder det mer än bara kaffe med mjölk från ko. Allt fler gäster efterfrågar och uppskattar växtbaserade alternativ. En trend som är här för att stanna! Det finns ett stort urval växtbaserad ”mjölk” med olika smak och egenskaper att välja bland.
Vissa alternativ lyfter fram kaffesmaken – andra dämpar den. Vissa är neutrala – andra adderar sin egen smak.
Den här guiden hjälper dig optimera upplevelsen för dina gäster, och erbjuda alla en kombination som gör att kaffet du valt kommer till sin rätt.
Mjölk är naturligt rik på protein, kalcium och vitamin B12 och har tillsatt D- vitamin. Vi har testat Arlas mjölk med tre procents fetthalt. Laktosfri mjölk har samma egenskaper och innehåll som standardmjölken, men laktosfri har lägre halt sockerarter. Laktosen har tagits bort med hjälp av filtrering och tillsats av laktasenzym. Vi har testat Arlas laktosfria mjölk med tre procents fetthalt.
Ingredienserna kan variera men grunden är vatten, havre (10 %) och rapsolja samt tillsatser som dikaliumfosfat, kalciumkarbonat, salt, vitaminer och kaliumjodid. Laktosfri men inte alltid glutenfri – se respektive produkts förpackning. Vi har testat Oatly iKaffe.
Ingredienserna kan variera men i Alpro Barista Sojadryck som vi testat här är det vatten, sojabönor (8,7 %), äppleextrakt, kaliumfosfater, kaliumkarbonat, salt, gellangummi och vitaminer. Laktos- och glutenfri. Vissa varianter är också sötade.
Mandeldrycken vi testat här, Alpro Barista Mandeldryck, innehåller vatten, mandel (2,5 %), socker, fruktos, kaliumfosfater, kalciumkarbonat, aromer, gellangummi, guarkärnmjölk och salt. Kan innehålla spår av nötter. Laktos- och glutenfri.
Här är det vatten och gula ärtor som utgör basen. Vi har testat Sproud Barista med ingredienserna vatten, ärtprotein (2,5 %), agavesirap, rapsolja, glutenfri havreolja, dikaliumfosfat, kalciumkarbonat, salt, kalciumfosfater och vitaminer. Laktos- och glutenfri.
Här varierar innehållet i produkterna – i vissa ingår t ex ris. Den vi testat här, Alpro Barista Kokos, är gjord på vatten, sojabönor, kokosmjölk (3,5 %), socker, fruktos, kaliumfosfater, kalciumkarbonat, salt, arom och gellan-gummi. Laktos- och glutenfri. Kan innehålla spår av nötter.
Ett finstämt snarare än kraftfullt kaffe: när det gäller mellanrostat kaffe så förändras smaken snabbt beroende på vad man väljer att hälla i det. Den laktosfria mjölken lyfter kaffet bäst, och de växtbaserade alternativen har alla olika smakeffekt.
Mjölken gör upplevelsen lite krämigare och rundare, lenare. Kaffets blommighet eller fruktighet tonas ner och kryddiga toner förstärks. Passar perfekt till: fikabröd som bullar, mazariner chokladkaka m m.
Lyfter mellanrostat kaffe bäst! En mindre krämig upplevelse jämfört med standardmjölken, och mycket mer av kaffetonerna kommer igenom. Adderar toner av brunt socker och nötighet. Passar perfekt till: cheesecake, pekannötspaj m m. Funkar också med mat.
Samma krämighet som mjölk från ko. Tillför en tydlig smak av havre och gräsiga toner. Kaffets blommighet tonas ner men kryddigheten finns kvar. Passar perfekt till: kladdkaka, chokladboll, tryffel m m.
Kaffesmaken tas i stora delar över av en viss beska och syra som påminner om grapefrukt. Passar perfekt till: något lite salt och fett, som en salamismörgås.
Första smakintrycket är mandelmassa och lite av en dessertupplevelse. Toner av krydda och blommighet kvarstår. Passar perfekt till: semla, bakverk med mandel/hasselnötter.
Produkten ger viss lenhet men också en viss eftersmak av gul ärta. Kaffesmaken kommer fram men drar åt det lite brända hållet med mindre blommighet och mer kryddighet. Passar perfekt till: prinsesstårta, baklava m m.
Tydlig kokossmak och sötma. Förstärker kaffets blommighet åt det fruktigare hållet, men dämpar kryddigheten. Passar perfekt till: morotskaka, mockaruta m m.
Kraftfullt och smakrikt: det mörkrostade kaffets smaker har större övertag mot mjölkvarianterna smakmässigt. De växtbaserade alternativen fungerar fint med mörkrosten, och sojadrycken är en riktig smakkompis.
Mjölken gör helhetsupplevelsen len, lite sötare och vaniljigare. En välbalanserad krämighet och smakupplevelse. Kaffets grundsmak och finare smaktoner kommer fram fint. Passar perfekt till: bakverk med smak av vanilj eller citrus, beroende på kaffets grundsmak.
Samma lena, krämiga textur som standardmjölk, men här tonas kaffesmaken ner i hög grad och många av de fina tonerna försvinner helt. Passar perfekt till: det mesta, tack vare sin neutralitet. Sött som salt, och gärna umami – t ex räksmörgås.
God, krämig textur – nästan i nivå med mjölken. Smakmässigt tar havren över och ger en lite bränd ton. Vissa av kaffets toner finns kvar men men generellt är kaffesmaken aningen dämpad. Passar perfekt till: biskvi eller macaron till fruktigt kaffe, och paj eller smörgås till kryddigt.
Lyfter det mörkrostade kaffet bäst! Bra balanserad textur med viss strävhet och riktigt fint smakresultat. Lyfter fram kaffets mörka, kraftfulla egenskaper och tar fram lite söta, karamelliserade toner. Passar perfekt till: söta och feta bakverk som bakelser och tårta.
En lite sträv men inte oangenäm textur. Mandeldryckens smak gifter sig inte med en fruktigare mörkrost, men väl med ett kryddigare – dock med nedtonat kafferesultat. Passar perfekt till: det mesta, som en huskombination.
En ganska sträv textur där smaken av gul ärta slår igenom. Lyfter smakerna på en kryddig mörkrost. Fruktig mörkrost får en viss grapefrukt-beska. Passar perfekt till: dessert med mörk choklad eller apelsin till kryddigt kaffe, eller äppelpaj till fruktigt.
En lite sträv och samtidigt balanserad upplevelse. Kokossmaken dominerar, men tar inte helt över kaffesmaken vars grundsmaker och toner kommer igenom. Lite efterrättsaktigt. Passar perfekt till: kokostoppar, morotskaka m m.
Mycket mjölk – lite espresso: här får valet av mjölkalternativ stor effekt på upplevelsen. Ärtdrycken och den laktosfria mjölken lyfter fram kaffet bäst. Övriga varianters smak tar över mer, och valet handlar om vilken av de smakerna som föredras.
”Standardmjölken” ger en klassisk caffè latte-konsistens. Mjölkens sötma gör den lite efterrättsaktig. Kaffets smaktoner, syra och bitterhet finns kvar, men tonas ner. Passar till: frukost, bakverk, dessert m m.
Samma konsistens som med standardmjölken, men här lyfts kaffesmakerna fram mycket tydligare. En starkare kaffeupplevelse, och mindre efterrättsaktig. Passar till: allt – frukost, bakverk, bullar, som måltidsdryck till sallad.
Lite gräddig konsistens som skummar bra. Havredryckens smak och bitterhet tar över och tonar ner kaffesmaken rejält. Mer för havredrycksälskaren än kaffeälskaren. Passar till: sötsaker som kaffebröd och dessert – inte till salt eller syrlig mat.
Homogen konsistens med sträv munkänsla. Kaffetonerna försvinner nästan helt och ersätts av sojadryckens bitterhet. Inte oangenämt, men rekommenderas inte ur kaffeperspektiv. Passar till: frukost, lunchmacka, efterrätter, bakverk, en fräsch sallad.
Bra konsistens, men smaken av marsipan och bittermandel tar över rejält på bekostnad av kaffesmaken. Annorlunda och gott, men mer som dessert än kaffe. Passar till: fikabröd som mazariner. Kanske till en kryddstark, asiatisk soppa.
Bästa växtbaserade till caffè latte! Texturen lik standardmjölken. Lite smak och bitterhet av gul ärta anas – men det här är en kombination som på ett riktigt bra sätt lyfter fram kaffets styrka och smak. Passar till: det mesta – salt, sött, surt. Kan drickas hela dagen.
Konsistens lik standardmjölken, med en mycket tydlig kokossmak åt det lite godisaktiga hållet och sträv munkänsla. Kaffesmaken rejält nedtonad. Rekommenderas kanske inte ur ett kaffeperspektiv men som en egen dessert. Passar till: sötsaker, fika, mackor.
Lite, lite skummad mjölk i smakrik espresso: här gör valet av mjölk mindre skillnad, och kaffets smaktoner dominerar helhetsupplevelsen. Passar till: allt som passar till espresso. Men för en liten kul kontrast kan man med fördel sälja in och servera en kokos- eller mandel-macchiato.
Den lilla mängden mjölk finns där som en litet milt inslag, men som helhet påverkar den inte smaken på kaffet. De smakar espresso, helt enkelt.
Mjölksmaken har ingen effekt på kaffesmaken. Möjligtvis kommer kaffesmaken fram ännu tydligare med den laktosfria, mindre söta, komjölken.
Ger en kul twist till caffè macchiato! Kaffets alla smaker kommer fram tydligt – och kompletteras av en liten kyss av mandel. Smaker som kompletterar varandra mycket bra!
Med de här tre kvarianterna kan en smakexpert känna att det är något annat än standardmjölk, men för gemene man gör valet ingen skillnad i smaken. Och kaffesmaken dominerar fortfarande tydligt. Tre väl fungerande alternativ, helt enkelt.
Ger en kul twist till caffè macchiato! Doften av kokos finns där och passar fint som twist till macchiaton, där kaffesmakerna ändå är de som tydligt har överhanden.
Nästan lika populär som caffè latten – med mindre mängd mjölk, och större andel kaffe och skum. I cappucinon gör mjölkalternativen absolut avtryck på helhetsupplevelsen, men kaffesmaken visar ändå musklerna och låter sig inte slås ut.
Krämig och fin konsistens. Mjölken adderar en aning sötma och gräddighet men kaffets smak kommer igenom fint i form av syra, bitterhet och kryddighet. Passar till: frukost, fikabröd, efterrätter m m.
Låter kaffesmaken framträda fint! Samma textur som standardmjölken, men ännu mer kvar av kaffets smak och mörka toner. Inte samma sötma och gräddiga smak som med standardmjölken. Passar till: fika hela dagen.
Ger fin textur till cappuccinon! Fint skum och lite gräddig textur. Havredryckens smak och lite bittra ton är tydlig här, och tar för sig ungefär lika mycket som kaffet. Kaffets finare smaktoner försvinner. Passar till: kaffebröd och efterrätter av olika slag.
Lite sträv munkänsla, tydlig smak av soja och viss bitterhet likt tofu. Kaffets smak kommer igenom men tonas ner. Passar till: frukost, lunchmacka, efterrätter och bakverk.
Fin konsistens. Mycket tydlig marsipan som påverkar kaffesmaken ordentligt. Gott, dessertigt men inte så espressofrämjande. Passar till: fikabröd, exempelvis mazariner.
Fin konsistens. Lyfter verkligen fram kaffet bra, och bara lite av mjölkens gul ärta-smak kommer igenom. Gott! Passar till: allt som espresso passar till.
Fint skum men lite sträv munkänsla. Kaffet kommer fram väl men den rejäla kokossmaken sätter tydligt smakavtryck. Inte för espresso-älskaren. Passar till: sötsaker, fika, mackor.
Smakstarka flat white klättrar på svensktoppen och är en dubbel ristretto med mindre skum än cappuccinon. Ser vi till Fyra i topp på världslistan så kommer numera flatwhite på tredje plats, efter caffé latte och cappuccino.
Smakkompisar till en flat white är allt som passar till en espresso. Och valet av mjölkalternativ har relativt liten effekt på helheten, förutom hos några utstickare.
Lyfter fram kaffesmaken fint! Mjölken tillför krämighet och en aning sötma, men kaffets smak, syra och bitterhet finns där klart och tydligt med alla sina nyanser.
Rundar av kaffet fint, och snarare lyfter fram än dämpar kaffesmaken tack vare sin lägre sötma. Perfekt för kaffeälskaren!
Här känns det tydligt på smaken att det är just havremjölk. Kaffesmaken tonas ner något och får lite bitterhet från havredrycken.
Sojan har en lite sträv bitterhet som kommer fram tydligt. Kaffesmaken finns där tydligt, men dämpas och försämras något.
God och lite kul mandeleffekt! Det smakar absolut mandel – och absolut kaffe. Överraskande för den som bara förväntar sig kaffesmak, och gott för den som gillar både kaffe och mandel.
Lyfter fram kaffesmaken fint! En aning av gul ärta kommer igenom i smaken, men här lyfts kaffets styrka och smak fram på ett mycket fördelaktigt sätt och med fin konsistens.
Fin konsistens och mycket tydlig kokossmak som för tankarna till kokosprickar. Lite sträv munkänsla. Kaffesmaken finns här men kokosen ger ett mycket tydligt avtryck.
Tre faktorer skiljer caffè latte och cappuccino åt: temperaturen på mjölken, hur mycket man skummar mjölken och mängden man häller i koppen eller glaset.
Det enkla svaret är: JA! Att skumma om gammal mjölk eller hälla i ny mjölk i redan skummad blir inte gott, och det är inte hygieniskt. Öva istället på att ta lagom mycket mjölk från början för att minska på svinnet. Häller du till exempel bort en deciliter efter varje tillredd dryck så är du snabbt uppe i litervis med uthälld mjölk. Det blir både dyrt, och är tokigt ur miljösynpunkt.
För en cappuccino så är receptet i tre delar: en del espresso, en del varm mjölk, en del skum. Skummet ska inte vara jättehårt skummat, utan mer krämigt, lent och glansigt. Vägen dit är att skumma mjölken lite längre än för en caffè latte. Släppa in lite mer luft i mjölken. Temperaturen ska vara cirka 55 grader – inte varmare.
För en caffè latte ska mjölken vara lite varmare, men aldrig till mer än 65 grader, vilket är brännpunkten för de flesta mjölkalternativen. Det är en stor dryck som ska hålla sig varm längre. Men värm inte för mycket – då smakar det lätt välling ... I en perfekt värld så är det inget skum alls i en caffè latte, men man brukar säga max en centimeter. Släpp helt enkelt inte in lika mycket luft i början. När man hör hur det piskar till lyfter man upp kannan så det bara värmer mjölken. Lagom mängdförhållande för en caffè latte är 1/4 espresso och 3/4 mjölk. *Läs på kring temperaturen för ditt mjölkalternativ
Det är viktigt att släppa in luften i början för önskad tjocklek när man skummar, när mjölken sedan blir varm kan den inte längre ta in syre på ett bra vis.
Som nybörjare kan man använda en termometer för att se temperaturen. Efter ett tag lär du dig hur 55 respektive 65 grader känns i handen.