Så här gör du en god kopp kaffe

Den bästa koppen kaffe görs med rätt metod, av rätt råvaror och med rätt utrustning. Men vilken kaffemaskin ska du investera i? Ska du köpa malet kaffe eller hela kaffebönor? Och hur ska du förvara och dosera kaffet för att få exakt rätt smak? Allt detta får du svar på i vår guide till hur du gör en god kopp kaffe. Här går vi igenom de sju faktorer som är avgörande för hur kaffet kommer att smaka.

1. Hela kaffebönor eller malet kaffe

Malet kaffe tappar smaken snabbare än hela bönor. Det bästa kaffet får du därför av bönor som mals precis innan du tillreder det. Det innebär inte att det inte kan bli gott kaffe av förmalet kaffe, bara att om man vill ha den optimala smakupplevelsen ska man alltså välja hela bönor och investera i en bra kaffekvarn. Det bästa resultatet får man nämligen med ett enhetligt resultat.

2. Dosering

Det är viktigt att kaffet doseras rätt. Det har nämligen en avgörande betydelse för att du ska få riktigt gott kaffe. Vanligtvis finns det anvisningar på paketets baksida om hur kaffet ska doseras och de kan vara bra att följa. Alternativt använder du tumregeln att ca 7 gram kaffe behövs till 1,5 dl vatten och 45 gram kaffe till en liter vatten. Kort sagt: Rätt dosering är helt avgörande i jakten på riktigt gott kaffe.

3. Val av kaffemaskin

Pris och kvalitet hör ofta ihop. Det gäller även kaffemaskiner. Om du vill ge dina medarbetare de bästa förutsättningarna få en kopp riktigt gott kaffe till fikarasten, så är det här du ska lägga krutet. Det finns kaffemaskiner från 1 000 kronor och ända upp till 200 000 kronor, och det kan vara svårt att hitta rätt i denna djungel. Sätt därför en budget och fundera på vilka funktioner maskinen ska ha, vilka varianter medarbetarna ska kunna göra och hur mycket rengöring och underhåll ni är beredda att lägga på maskinen.

Läs också recensioner och prata med andra om vad de tycker om maskinen. På så sätt säkerställer du att du får ut maximalt av din budget och ger medarbetarna bra förutsättningar för att få den bästa koppen kaffe på fikarasten. Är du på jakt efter en ny kaffemaskin till kontoret? I vår guide ser du hur du väljer rätt kaffemaskin.

4. Bryggningsmetoder

Bryggningsmetoden har stor betydelse för hur kaffet kommer att smaka. Nedan granskar vi tre av de vanligaste metoderna för att du ännu lättare ska kunna brygga det bästa kaffet.

Filter

Bryggkaffe är svenskarnas favorit och en av världens vanligaste bryggningsmetoder, bland annat för att den är enkel och inte kräver någon avancerad utrustning. Metoden är med andra ord en säker vinnare både på kontoret och hemma. Bryggkaffe kan bryggas i en kaffebryggare eller genom att mala bönorna med en kaffekvarn, hälla dem i ett filter och låta hett vatten rinna igenom. Båda metoderna ger ett smakrikt svart kaffe med en intensitet som passar de flesta.

Espresso

Det finns en anledning till varför espresso används som bas för många av de kaffevarianter vi gärna dricker. Den har nämligen en stark och fyllig smak som de flesta tycker om och som många kaffeälskare har som sin favorit. En espressoshot bryggs traditionellt på 20–25 sekunder under tryck på 9 bar med minst 7 gram bönor.

Press

Presskaffe är ett enkelt sätt att brygga gott kaffe. Metoden är enkel och kräver bara en presskanna. Det är alltså en lättillgänglig metod för de medarbetare på kontoret som gärna vill ha gott kaffe på fikarasten. I gengäld är både doseringen, vattentemperaturen och dragningstiden upp till var och en. Det finns alltså mycket i jakten på det bästa kaffet som kan gå fel.

Andra recept på gott kaffe

Det finns massor av olika bryggningsmetoder och om du inte hittar din favorit bland de tre populäraste så kan du prova dig fram bland metoderna nedan:

Full immersion brewing

Full immersion brewing är ett bra alternativ för alla som gillar bryggkaffe eller presskaffe. Istället för att långsamt låta kaffet rinna genom filtret eller vänta på att kaffet ska dra färdigt för att pressas, så låter man kaffet dra fritt i vattnet i några minuter innan man filtrerar bort sumpen. Det ger ett autentiskt och smakrikt kaffe.

Pour over

Pour over-metoden får fram kaffets rena smak. Enligt många experter är denna metod nyckeln till det bästa sättet att brygga det bästa kaffet, men det kräver tålamod och fokus för att få önskat resultat. Så här gör du pour over-kaffe: Sätt ett kaffefilter på en kanna och häll vatten genom filtret för att rengöra det. Töm sedan kannan på vatten. Fördela 16 gram malet kaffe i botten på filtret och fukta kaffet med 92 till 96 grader varmt vatten. Sedan häller du resten av vattnet genom filtret och när vattnet runnit igenom är du redo att avnjuta en god kopp kaffe.

5. Vattenkvalitet och vattentemperatur

Är du kaffeälskare med stort K måste du även ha vattnet i åtanke när du gör ditt kaffe. Den bästa koppen kaffe har nämligen gjorts på vatten med exakt rätt temperatur. De flesta anser att det perfekta kaffevattnet är 92 till 96 grader varmt. Om vattnet är 100 grader varmt skållas nämligen kaffebönorna, vilket tar fram bittra smakämnen, medan för kallt vatten innebär att kaffet blir ganska smaklöst. Vattenkvaliteten har också betydelse för hur kaffet smakar. Om man vill göra den bästa koppen kaffe ska man se till att den görs på mjukt vatten, det vill säga vatten med låg kalkhalt.

På många platser kan det vara vatten från kranen, men om man bor på en plats där vattnet innehåller mycket kalk kan man med fördel använda källvatten. I de flesta företag är kaffekonsumtionen emellertid så stor att detta inte är ett alternativ.

6. Förvaring och hållbarhet

En god kopp kaffe görs på bönor som har mycket smak. Därför är det viktigt att se till att kaffebönorna bibehåller sin smak efter att förpackningen öppnats. Det kan man bland annat göra genom att se till att de förvaras på rätt sätt. De är tre saker som bryter ner aromämnena i kaffebönor. Det är syre, värme och fukt. Se därför till att lägga kaffet i en lufttät förpackning och placera på en torr plats i rumstemperatur. Rätt förvaring är alltså avgörande för att bevara smaken och det är en förutsättning för att göra en god kopp kaffe. Fundera också på hur länge du lagrar kaffet.

Kaffe förlorar oundvikligen smak över tiden, i synnerhet om påsen öppnats, så det är inte alltid en bra idé att ha ett kaffelager liggande. En bra tumregel är att använda kaffet inom en till två veckor.

För dig som vill bli en riktig kaffeexpert