De flesta av oss beskriver smaken av kaffe som "bitter". Men kaffe är långt ifrån bara "bittert". Smaken av kaffe är mycket mer komplex och kaffe är en av de mest förfinade dryckerna. Kaffe innehåller många aromer och smaknyanser som kan vara svåra att beskriva.
Varje smak och doft i kaffet bestäms av kaffebönans art, var kaffeträdet har vuxit, växtförhållandena och vädret. Dessutom spelar produktionen och hanteringen av kaffet en stor roll för smaken: pulpering, torkning, lagring, transport, rostning, malning, bryggmetod och mer.
När vi dricker kaffe får vi en blandning av olika smaker som tillsammans skapar sensoriska upplevelser i munnen. Det finns fem grundsmaker som registreras genom smaklökarna på vår tunga och svalg: salt, surt, sött, bittert och umami.
Varje smaklök uppfattar en smak. Längst fram på tungan sitter smaklökarna som uppfattar sött och salt, medan bittra och syrliga smaker främst uppfattas längre bak. Vårt smaksinne är tätt kopplat till vårt luktsinne, vilket ger smakupplevelsen fler dimensioner eftersom vi kan uppfatta fler lukter än smakämnen. Därför är det en bra idé att sörpla kaffet, eftersom smakupplevelsen då blir större.
När det kommer till att njuta av en perfekt kopp kaffe är bryggmetoden minst lika avgörande som själva kaffebönorna. Varje bryggmetod lyfter fram olika smaknyanser i kaffet. Med filterkaffe framhävs de subtila och komplexa smakerna, då det varma vattnet långsamt extraherar kaffets unika aromer. Espressomaskinen, genom sitt tryck, malningsgrad och precisa dosering, intensifierar de rostade bönornas kraftfulla och djupa smaker. Fransk press behåller fler av kaffets naturliga oljor och mikropartiklar, vilket ger en fylligare och mer komplex smakupplevelse. Aeropress erbjuder flexibilitet i både bryggtid och tryck, vilket gör den perfekt för att framhäva såväl subtila som mer framträdande smaknyanser.
Redan 1995 publicerade SCAA (Speciality Coffee Association of America) det så kallade ”Flavor Wheel” som används av rosterier, kaffelaboratorier och kaffeproducenter världen över.
Flavour Wheel är tänkt som en kompass som kan hjälpa tankar och sinnen i rätt riktning. Det hjälper också till att skapa ett universellt språk kring kaffesmak, så att alla har en gemensam utgångspunkt för att tala om vad kaffet egentligen smakar.
Tycker du om att ta dig god tid att brygga den perfekta koppen kaffe? Prova att brygga ditt kaffe med slow brew metoden– då kan kvaliteten på ditt kaffe verkligen komma fram. Se hur du gör här.
Hjulet fungerar genom att du arbetar dig inifrån och ut. Smaka på kaffet och börja med hjulets innersta fält för att avgränsa om smaken är fruktig, kryddig, söt, chokladig eller något annat. Rör dig sedan utåt för att bli mer specifik. Även om det kan vara svårt att hitta den exakta smaken, hjälper hjulet till att ringa in smakerna. Övning ger färdighet, och koncentration, eventuellt med stängda ögon, skärper smaksinnet.