De flesta av oss beskriver smaken av kaffe som ”bitter”, men allt kaffe är långt ifrån bara ”bittert”. I själva verket är smaken av kaffe mycket mer sofistikerad och kaffe är en av våra mest komplexa drycker. Kaffe innehåller raffinerade aromer, textur och smak som faktiskt kan vara svåra att beskriva.
Varje smak och arom i kaffet bestäms av bönans gener, däribland var i världen kaffeträdet har vuxit, trädets odlingsvillkor och vilket väder kaffeträdet har utsatts för. Dessutom finns det ett antal viktiga element i produktionen – och den efterföljande hanteringen av kaffet – som är oerhört viktiga för smaken; pulping, torkning, lagring, transport, rostning, malning, bryggningsmetod och så vidare. Läs mer om processen från kaffeböna till kaffet i din kopp här.
När vi dricker kaffe får vi en blandning av olika smaker som tillsammans skapar en mängd olika sensoriska upplevelser i munnen. Det finns fem grundsmaker som registreras genom smaklökarna på vår tunga och i svalget: salt, surt, sött, bittert och umami.
Varje smaklök kan bara känna en smak. Längst fram på tungan sitter smaklökarna för sött och salt, medan bitter och syrlig smak främst fångas upp längst bak på tungan. Vårt smaksinne är nära knutet till luktsinnet och detta bidrar till att ge fler dimensioner till smakupplevelsen eftersom vi människor kan uppfatta många fler dofter än smaker. Därför är det inte alls en dålig idé att sörpla kaffet när du dricker det eftersom smakupplevelsen då ökar.
Tycker du om att ta gott om tid på dig för att brygga den perfekta koppen kaffe? Prova att brygga ditt kaffe med s.k. slow brew, så kan du verkligen smaka kvaliteten på ditt kaffe. Se hur du gör här.
1995 gav SCAA (Speciality Coffee Association of America) ut ett så kallat smakhjul som används av rosterier, kaffelaboratorier och kaffeproduktioner över hela världen.
Smakhjulet är tänkt som en kompass som kan hjälpa tankarna och sinnena på traven. Det bidrar också till att skapa ett universellt språk för kaffesmak, så att alla har en gemensam utgångspunkt för att kunna benämna vad kaffet egentligen smakar.
Hjulet fungerar så att man arbetar sig inifrån och ut. Prova till exempel att smaka på en kopp kaffe och relatera först till hjulets inre fält. Här kan du begränsa smaken till om den verkar fruktig, kryddig, söt, chokladliknande eller något annat. Beroende på hur du upplever kaffet kan du gå ett steg längre ut på hjulet. På detta sätt blir du mer och mer specifik för smaken av just detta kaffe. Det kommer att bli svårt för de flesta att hitta den exakta smaken, men hjulet hjälper till att avgränsa begreppen och smakerna från varandra. Ju mer du smakar desto bättre blir du. Det handlar om att vara koncentrerad, och om du stänger ögonen och därigenom tar bort synkänslan hjälper det att göra känslan av smak skarpare.