Kaffe är en fantastisk dryck som varit känd över hela världen i flera hundra år. Men hur blir ett kaffebär till en kaffeupplevelse? Vi förklarar här hur det går till. Klicka på prickarna i slidern nedan för att läsa.
Kaffe kommer från de länder som ligger runt ekvatorn. De viktigaste områdena är Afrika, Latinamerika och Asien.
Att odla bra kaffebär är en lång process. Det tar 3 till 5 år att få kaffeträdet att producera bär. Efter 8 till 12 månaders är bären så mogna att de kan skördas. Bönorna mognar inte samtidigt och skörden görs kontinuerligt – antingen för hand eller med maskiner.
I en pulper avlägsnas skalet och fruktköttet från den gröna bönan. Detta kan göras på två sätt: Den våta metoden med vatten (tvättad) eller den torra metoden där bären torkas i solen (otvättad).
De gröna bönorna sorteras efter form och storlek och eventuellt defekta bönor tas bort. Bönorna klassificeras sedan efter kvalitet.
Innan de råa kaffebönorna rostas komponeras den rätta blandningen av bönor med olika egenskaper såsom smak och arom. De kan komma från olika sorter och områden.
Kaffebönorna rostas för att få sin distinkta färg, arom och smak. Både rostningstemperaturen och rostningstiden är avgörande för kaffets smak.
När bönorna rostats är det viktigt att de kyls omedelbart. Det gör att de stannar vid rätt rostningsgrad och kapslar in alla sina aromer.
De rostade kaffebönorna mals i en kaffekvarn. Malningsgraden beror på hur kaffet ska bryggas efteråt. Grovmalet kaffe används t.ex. till presskannor och perkolatorer medan finmalet kaffe används till t.ex. espresso och färskbryggsautomater.
Genom påverkan av ljus och syre åldras kaffet snabbt och förlorar arom. En bra förpackning behövs därför för att garantera en god kopp kaffe.
Kaffeplantorna växer i områden med tropiskt eller subtropiskt klimat. De idealiska odlingsvillkoren är en medeltemperatur på mellan 17 °C och 23 °C, hög nederbörd och bördig jord. Robusta kan växa på låglandet medan Arabica bara kan växa på från 800 meter till ca 2 300 meter över havet.
De optimala odlingsvillkoren finns i ett bälte som går runt ekvatorn mellan 23 graders nordlig breddgrad och 25 graders sydlig breddgrad och består av cirka 70 kaffeproducerande länder. Den största kaffeproducenten är Brasilien, som levererar mer än en fjärdedel av världens samlade produktion.
Arabicaländer:
Robustaområden:
Traditionellt serveras vietnamesiskt kaffe med några droppar kondenserad mjölk, vilket gör det mer till en efterrätt än en dryck.
Det är ohövligt att beställa en espresso to-go.
Svart turkiskt kaffe är starkt och serveras vanligtvis efter en måltid tillsammans med traditionella turkiska sötsaker
I Bosnien har man för vana att ta en bit av ett sockerrör och låta den smälta under tungan samtidigt som man tar en mun kaffe.
Att dricka kaffe i Etiopien är en ritual som vanligtvis varar minst en timme.
Att beställa vanligt bryggkaffe i Frankrike passar sig inte.
År 300: Enligt en sägnen upptäckte en getherde vid namn Kalid kaffet uppe i bergen i Etiopien. Han såg sina getter dansa och hoppa runt när de hade ätit kaffebär. Munkar från ett närliggande kloster gjorde en dryck från bären och upptäckte kaffets spännande effekt.
År 1400–1500: Araberna var de första att göra kaffet så som vi känner det. Med tiden blev kaffet en allt viktigare del av samhället i Mellanöstern. Från slutet av 1500-talet kom europeiska upptäcktsresande till den tidens kaféer. De kommer från Mecka.
År 1660: Det holländska ostindiska kompaniet (VOC) började handla med kaffe med den arabiska hamnstaden Mokka och i samband med detta tog de med sig kaffebönor till ön Java, som visade sig ha utmärkta odlingsvillkor för kaffeplantan. När företaget började handla med kaffe blev Amsterdam snabbt ett nav för världens kaffehandel.
År 1753: Egbert Douwes och hans hustru Akke Thijsses öppnade sin livsmedelsbutik De Witte Os i staden Joure, Holland. Här lade de grunden till det Douwe Egberts vi känner idag.
År 1950: Douwe Egberts började leverera kaffe internationellt. Denna utveckling fortsatte när företaget slogs samman med den amerikanska kaffejätten Sara Lee Corporation.
År 2015: Som ett resultat av en sammanslagning mellan DE MASTER BLENDERS 1753 och kaffeföretaget Mondelēz International skapades det största rena kaffeföretaget i världen: Jacobs Douwe Egberts