Det var namnet som botanikern Carl von Linné gav kakaoträdet på mitten av 1700-talet. Namnet betyder "kakao, gudarnas mat", vilket är ett värdigt namn. Kakaobönor måste dock genomgå en lång process för att bli de goda choklad- och kakaoprodukter som vi gärna avnjuter.
Den perfekta miljön för ett kakaoträd är i de tropiska, varma skogarna. En stor del av världens kakao kommer från Västafrika. Kakaoodling utgör den huvudsakliga inkomsten för tusentals afrikanska jordbrukare. Kakaoträdet blommar två gånger per år. Men högst 40 av de många blommorna blir till frukt.
Efter sex månader har frukterna vuxit till sig och bytt färg från grön till gulorange. De är nu mogna för huvudskörden, som sker mellan maj och augusti. Efter skörden öppnas frukterna upp, och fruktköttet och kärnorna tas ut. Bönorna placeras i lådor och täcks ofta av bananblad. Här får de ligga och fermenteras. Ca. 7 dagar senare har sockret i köttet brutits ned, vilket ger bönorna deras arom och färg.
Efter fermenteringen läggs bönorna för att tork på vävda bambumattor i fullt solsken. Bönderna tar sedan med sin dyrbara skörd till ett uppsamlingscenter där bönorna klassificeras och får en kvalitetskod. Här blandas kakaobönor med olika ursprung. När stenar, smuts och sand har avlägsnas snabbtorkas kakaobönorna under värmelampa. Sedan bryts de och skalas, så att allt som blir kvar är de små kärnorna.
Kärnorna alkaliseras eventuellt och rostas sedan. Efter rostningen mals bitarna ner till en flytande kakaolikör. Den kan användas i choklad eller förarbetas ytterligare till kakaosmör och kakaopulver, som bland annat används för drycker. Med hjälp av maskiner pressas kakaolikören till en mycket fin vätska som skiljer kakaosmöret och kakaokakor. Kakorna mals därefter ner till olika pulver som är olika fina.
Kakaopulvret som används till varm choklad består av en blandning av kakao, mjölk och socker. Beroende på mängden av varje ingrediens smakar drycken mer bitter, söt eller mjölkig.