Svar på dina frågor om te

Te är en av svenskarnas favoritdrycker, men vilka hälsosamma egenskaper har te? Hur förvaras det bäst och vilken typ av te ska man välja om man vill undvika koffein? Det finns en mängd frågor när det gäller te. I den här artikeln har vi samlat några av de vanligaste.

Finns det koffein i te?

Det finns koffein i de flesta teer, men mängden varierar mellan olika tetyper. Tumregeln är att det i genomsnitt finns cirka hälften så mycket koffein i te som i en kopp vanligt svart kaffe. Mer specifikt innehåller en deciliter genomsnittligt te 25 mg koffein.

Om du vill ha te med hög koffeinhalt ska du välja svart te. Det innehåller i regel mest koffein. Att det finns koffein i te behöver inte vara negativt. Försök har visat, att om man dricker en koffeinhaltig dryck på morgonen blir man mindre trött samt har lättare för att lära sig nya saker och bearbeta ny information. Grönt te innehåller också koffein, medan vitt te har den lägsta koffeinhalten. Om du helst vill undvika koffein är det alltså vitt te du ska välja.

Är te vätskedrivande?

Te kan ha en lätt vätskedrivande effekt, men om du bara dricker ett par koppar om dagen är det troligen inget du märker av. Om du dricker 6–10 koppar är det bra att ta ett extra glas vatten under dagen.

Finns det garvsyra i te?

Till skillnad från vad många tror, finns det inte garvsyra i te. Det som ger teet dess bitterhet är i stället flavonoider. Flavonoiderna kommer från tebladen, och när de blandas med saliv bildas en lite bitter smak i munnen. Det är också flavonoider som orsakar de mörka ringarna på insidan av tekoppen. Alltså är det bara en myt att det skulle finnas garvsyra i te.

Hur förvarar man te?

För bästa möjliga smak och hållbarhet finns det en rad rekommendationer som du bör följa. Du bör t.ex. alltid förvara te i en lufttät burk eller behållare, för att det inte ska tappa smaken. Dessutom är det bra att förvara det på ett mörkt, torrt och inte för varmt ställe, t.ex. i ett köksskåp eller en kökslåda.

Om du följer dessa enkla råd kan du njuta av teets goda smak ännu längre.

Kan man dricka för mycket te?

Nej, egentligen inte. Det finns inget farligt med att dricka te och du kan i princip dricka hur mycket du vill. Men du bör vara medveten om de aktuella hälsodiskussionerna. För även om te är nyttigt, så kan stora mängder svart te orsaka skador på exempelvis tänderna. Om du är en riktig teälskare kan det vara bra att variera mellan olika tesorter.

Det är alltså inte farligt att dricka mycket te i sig och med sunt förnuft kommer man långt.

Är te hälsosamt och vilken är den nyttigaste tesorten?

Te är hälsosamt! Oavsett vilken sorts te du gillar – svart, vitt eller grönt – så har det goda, hälsofrämjande egenskaper.

 

Svart te

Svart te innehåller antioxidanter – dock inte lika mycket som grönt och vitt te. Dessutom har svart te en hög koffeinhalt, jämfört med andra tesorter. Det är bland annat bra för hjärta och blodkärl och bidrar dessutom till att förbättra koncentrations- och inlärningsförmågan.

 

Grönt te

Grönt te är fullproppat med antioxidanter och sägs vara bra mot hjärt- och kärlsjukdomar, stress, gikt, cancer och en rad andra sjukdomar och åkommor. Men denna typ av påståenden bör man ta med en stor nypa salt. Te ÄR visserligen nyttigt, men kan varken bota sjukdomar eller skydda mot olika åkommor.

 

Vitt te

Vitt te är den minst bearbetade tesorten, vilket gör att många vitaminer och antioxidanter finns bevarade i den färdiga produkten. Därför anses vitt te ofta vara det mest hälsosamma teet. Men både grönt och svart te har samma goda egenskaper. Om du helst vill undvika koffein är vitt te däremot det bästa valet.

 

Det finns alltså inget tydligt svar på vilket te som är mest hälsosamt, men vi kan slå fast att te ÄR nyttigt och att du i princip kan dricka hur mycket du vill.

Var odlas te?

Te kommer ursprungligen från Asien, och än idag är det Kina, Japan och andra östasiatiska länder som odlar, skördar och exporterar en stor del av teet vi dricker. Även Sri Lanka är en stor teproducent och deras ”nationalte”, Ceylon, är känt över hela världen. Detsamma gäller Rooibos från Sydafrika. Te odlas alltså främst i Asien och Afrika.

Vad kostar världens dyraste te?

För några år sedan blev det lite av en snackis att man i Kina hade börjat odla ett mycket exklusivt te gödslat med avföring från pandor. Det kostade upp till 400 000 kronor per kilo och ansågs då vara världens dyraste te. Sedan dess har det varit relativt tyst om det här kinesiska påfundet.

För att göra en lång historia kort: Vi vet inte exakt vilket som är världens dyraste te, men en kvalificerad (och lite mer seriös) gissning är ett mycket eftertraktat och exklusivt te som framställs enligt gamla kinesiska traditioner, nämligen Pu Erh. Det finns i två varianter: Den ena kallas Shu-metoden och den andra, som är något dyrare, Sheng-metoden. Den senare är en av de sorter som är mest eftertraktad bland tesamlare. Pu Erh blir nämligen bara bättre med tiden.

Vilket grönt te ska man välja?

Under årens lopp har det kommit många nya tesorter, och det kan vara svårt att veta vad man ska välja – särskilt när det gäller grönt te, som finns i en uppsjö av varianter. Man skiljer oftast mellan rent grönt te och grönt te där man har tillsatt frukt, bär eller örter.

Grönt te passar till exempel bra att servera till maten – framför allt asiatiska rätter. Den milda, naturliga smaken ger en bra kontrast till kryddstarka maträtter.

Morgon, middag, kväll: Grönt te med frukt, bär eller örter har ofta en fylligare och sötare smak än rent grönt te. Det passar därför bra för mysiga testunder när som helst på dygnet.

Hur lång är hållbarheten för te?

Här går vi tillbaka till frågan om hur man förvarar te. Teets hållbarhetstid beror nämligen på hur du förvarar det. Om du följer våra rekommendationer kan du räkna med att teet behåller sin goda smak i 1–2 år.

Även om du inte är en stor tedrickare har du alltså goda chanser att hinna dricka upp teet innan det blir för gammalt.

Är det många kalorier i te?

Du kan lugnt dricka hur mycket te du vill. Det finns nämligen inga kalorier i te. Men om du dricker ditt te med mjölk, socker eller honung, eller har en förkärlek för chai latte, får du räkna med att det blir några extra kalorier.

Vilket te har den mest lugnande effekten?

Kamomillte är mest känt för att vara lugnande, men det finns massor av andra bra och goda alternativ – t.ex. teblandningar med lugnande ingredienser som baldrian, citronmeliss, limeblomma och kava. Vissa teer har till och med fått namn som gör att man associerar dem till god nattsömn, som till exempel ”godnatt-te” eller ”sov gott-te”.

tea-cup.pngFick du svar på dina frågor?

Te är en urgammal dryck, och under årens lopp har det skapats massor av nya varianter. Det kan ge upphov till förvirring och frågor – både kring ursprung, framställning och de många hälsosamma egenskaper som te ofta förknippas med. Vi hoppas att du fick svar på dina frågor i den här artikeln, där vi har försökt samla allt vi tycker du bör veta om te och sådant vi ofta får frågor om.