Vi har druckit te i århundraden och det har alltid varit en del av vårt liv. Te är mer än bara en varm dryck. Är du nyfiken på processen bakom teet? Klicka på prickarna i slidern nedan för att läsa.
30 % av världens teproduktion sker i Indien.
Kina står för cirka 23 % av världens teproduktion.
I Sri Lanka produceras runt 10 % av världens te.
Så snart teplantan är mogen plockas bladen för hand. Det görs på tre olika sätt: Fin, mellan och grov plockning.
Vissning är det första steget i teproduktionen.
Tebladen sprids ut och får ligga och torka i 25–30 °C. Vatteninnehållet i de färska bladen är cirka 75–80 % minskas normalt till 60–70 %.
Därefter rullas/krossas de torkade bladen i en halvtimma.
När de krossas kommer den speciella smaken och doften sakta fram.
Under fermenteringsprocessen för svart te tas de krossade bladen in i speciella rum, där man blåser in luft som är 25 grader varm och håller en luftfuktighet på 95 %. Nu skiftar bladen färg från klargrön till brun och får sin speciella arom (gäller inte för grönt te).
Fermenteringsprocessen avslutas med att bladen torkas. Detta sker genom att man värmer upp bladen och på så sätt minskar vattenmängden till 4–6 %.
Teet får sin svarta färg under den närmaste halvtimmen. 100 kg färska blad ger cirka 20 kg svart te.
Innan teet packas sorteras det efter bladstorlek i stora skikt. Det finns ingen kvalitetsskillnad på teer i olika storlek. Generellt kan man säga att de större bladen blir till löste och de mindre används till tepåsar.
Våra smaktekniker väljer ut teer efter smak och kvalitet. Teerna väljs ut och blandas samman till Pickwicks te. Runt 20 till 30 tesorter används för en blandning.
Efter hela processen, från plantering till sista provsmakning, packas varje teblandning i sin egen unika förpackning.
Pickwick får sitt te från många platser i världen, men det mesta kommer från Indiens, Sri Lankas och Indonesiens främsta odlingsområden. Det är viktiga länder för oss eftersom de har ett perfekt klimat och plantage på rätt höjd. Det skapar ett bättre te.
Svart te kommer från tebusken Camellia Sinensis. Det framställs av grönt te som har fermenterats. Fermenteringen ger tebladen den bekanta svarta färgen. Svart te är det mest sålda i världen.
Grönt te kommer från samma tebuske som svart te, Camellia Sinensis. Grönt te fermenteras inte och värms inte heller upp. Därför har det inte samma framställningsprocess som andra tesorter. På så sätt bevaras en stor del av bladens vitaminer och mineraler. Eftersom de genomgår mindre behandling behåller bladen även sin vackra, gröna färg.
Grönt te är känt för sitt höga innehåll av antioxidanter och har därför en positiv inverkan på hälsan.
Rooiboste är egentligen inte te. Rooibos, eller rött te, kommer från en buske som växer i Sydafrika. Buskens barr plockas, krossas och placeras sedan i solen för syresättning. Namnet kommer från Nederländerna och betyder ”röd buske”. Rooibos innehåller stora mängder C-vitamin och mineraler.
Eftersom örtte inte kommer från en teplanta utan en barrbuske är det egentligen inte te. Men det är inte så viktigt, eftersom örtte är lika gott som riktigt te och innehåller stora mängder vitaminer och mineraler.
För cirka 4 700 år sedan upptäcktes te av kejsaren Shen Nung. Under en paus blandades hans kokande dricksvatten med några blad. Det visade sig smaka gott. I Europa introducerades teet år 1610. 1750 förenklades transporten av te.
1937 började vi kalla vårt te för Pickwick. Tidigare gick det under namnet Douwe Egberts, precis som kaffet. Förpackningen har utvecklats mycket under 1900-talet. 1910 såldes teet fortfarande i koner. 1938 kom tepåsen av bomull, som vi känner igen idag. Sedan dess har både påsen och förpackningen uppdaterats och utseendet har förändrats för att följa med i tiden.